Welke PC?

Een vraag die me regelmatig wordt gesteld is: “wat zijn de minimale eisen waaraan een PC moet voldoen om goed met SmartSDR te kunnen werken”. Het antwoord kan kort zijn, elke PC die onder Windows 7/10 draait zal SmartSDR in beginsel aankunnen.

Maar zodra u meerdere Slices open hebt staan en gelijktijdig ook andere applicaties gaat draaien dan zullen de eisen hoger worden.

We bevelen voor optimaal gebruik dan ook het volgende aan:

Netwerk
Een LAN aansluiting met 1 Gbs, en natuurlijk dan ook een dergelijke router/switch als u de FLEX 6*00 in een netwerk gaat gebruiken.

CPU
Een 4 core CPU, i5 of i7

RAM
Minimaal 4 GB, 16 Gb of meer is ideaal

Poorten
Minimaal 2 USB poorten, meer zijn welkom.

Minimaal 2 aansluitingen voor een monitor, 3 is mooier. Wellicht is een HDMI aansluiting ook handig.

Grafische kaart
Een grafische kaart met DirectX support die geschikt is voor minimaal 2 monitoren, maak géén gebruik van een motherboard met een geïntegreerde grafische kaart. NVIDIA kaarten lijken een beetje beter te zijn dan kaarten met AMD en Intel GPU’s. Zorg voor een motherboard met PCI-E slots.

Een kloksnelheid van 3 GHz betekent niet altijd dat de totale snelheid van de kaart dan hoger is. Het is een sprookje dat meer RAM de video prestatie doet verhogen. Ook de bandbreedte speelt een rol. Voor een optimale prestatie wordt een grafische kaart aanbevolen met minimaal 512 Mb RAM bij een bandbreedte van 128 bit. Vaak wordt er ook een passmark aangegeven voor de videokaart, een passmark van 1000 of hoger is aanbevolen.

SmartSDR is in principe een 2D applicatie, het is echter niet uitgesloten dat later ook 3D spectrum monitoren zullen worden ondersteund.