FLEX-6000 radio’s hebben de mogelijkheid om transverters aan te sluiten.

De transverter wordt dan met de juiste frequentie weergegeven op de slice.

Een transverter is een frequentieomzetter die veelal wordt gebruikt om te kunnen zenden en ontvangen op hogere banden. De ontvangst- en zendfrequentie wordt dan zodanig gemengd dat deze uitkomt op een frequentie die wel aanwezig is op de radio. Dit is meestal 10 meter.

Setup:

U zult eerst SmartSdr moeten vertellen dat u een transverter hebt aangesloten en over welke eigenschappen deze transverter beschikt.

Dexvtr setup setuptab kunt u vinden onder Settings > Radio Setup > XVTR. Zonder een reeds aanwezige transverter zult u dan de informatie te zien krijgen zoals die van de afbeelding links.

Om een transverter toe te voegen klikt u op de + tab. Er wordt een nieuwe lege tab aangemaakt met een venster waarin u de nodige gegevens kwijt kunt.

xvtr setup 2

Er verschijnt nu een nieuw leeg tabblad. Het ziet er uit als de afbeelding rechts. Het eerste lege veld (“Name”) is bedoeld om een omschrijving van de transverter in te vullen. Meestal zal dat “1296” voor 1296 MHz of “10G” voor 10 GHz zijn. U kunt hier elk gewenste omschrijving invullen met maximaal 4 karakters.

Het volgend veld (“RF Freq -MHz”) is bedoeld om de HF frequentie in te vullen, de volgende velden spreken voor zich.

bandschakelaar

Nadat alles is ingevuld is er een nieuwe knop bijgekomen op de Bandschakelaar van uw flex6000.

De afbeelding rechts is een schermafbeelding om te laten zien wat er allemaal is aangepast. U kunt zien dat de frequentie nu op 1296 MHz staat en er is nu een band-indicator in de bovenkant van de panadapter dat aangeeft dat de 1296 transverter is ingeschakeld.transverterpanadapter