FLEX-6000 serie2

Met de FLEX-6000 serie schrijft FlexRadio Systems opnieuw geschiedenis!

 

6600M

Deze 4e generatie Software Defined Radio onderscheidt zich van eerdere generaties door Directe Digitale signaalverwerking.

De digitalisering van het HF/VHF spectrum begint direct aan de antenne-ingang. De RX werkt zonder analoge mixers en roofing- of andere (kristal)filters. Het resultaat is een ontvanger met superieure eigenschappen.

Bij analoge ontvangers ontstaan door veelvuldig mixen en filteren vervormingen die ten koste gaan van de ontvangereigenschappen.

De grote rekenkracht in de SDR zorgt er voor dat de beruchte latency tot het verleden behoort. Snelle CW in QSK is geen enkel probleem meer.

De FLEX-6000 serie definieert de 4e generatie SDR. Het concept van hard- en software is uniek in de wereld. Doordat de gecompliceerde signaalbewerking nu direct in de SDR plaatsvindt, worden er minder eisen aan de te gebruiken PC gesteld. De PC is gedegradeerd tot gebruikersinterface. Inherent aan de nieuwe hard- en software (SmartSDR) is de mogelijkheid de radio via een netwerk te besturen. Zowel via het thuisnetwerk, als via het Internet.
De Flex-6000-serie is te bedienen met smartphones, tablets en de gebruikelijke PC’s, waaronder Apple’s McIntosh. Tevens is er een standalone console beschikbaar, de Maestro. SmartSDR beschikt over cross platform mogelijkheden en kan via API communiceren met andere programma’s en hardware.

Waarom kiezen voor een SDR van FlexRadio Systems?

Vaak kun je een vraag beantwoorden met een andere vraag:

“Waarom zou u investeren in oude, achterhaalde, technieken? “

logosmartsdr

De besturing van de hardware vindt plaats met SmartSDR. De software is gebaseerd op 7 jaar ervaring die met PowerSDR werd opgedaan. SmartSDR is echter vanaf de eerste regel opnieuw gecodeerd.

De nadruk van de grafische interface (GUI) ligt op gebruikersgemak en intuïtieve bediening. Alleen de GUI draait op uw PC, de besturingssoftware is in de radio gebouwd. Uw PC kan dus aan modale eisen voldoen.

De bediening van SmartSDR heeft de intentie alléén de noodzakelijke elementen te tonen en zo intuïtief mogelijk te zijn. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de weergave van meerdere ontvangers op hetzelfde scherm. Zo liggen bijvoorbeeld de bandkeuzeknoppen onder de knop “Band”.

NB, NR en ANF zijn gerangschikt onder de knop “DSP”. De LF instellingen zijn met een klik op het luidsprekersymbool bereikbaar. De frequentie-afstemming met de muis of het touchpad is nog eenvoudiger geworden.  Het ontvangstvenster kan snel over het spectrum worden verschoven. Met het muiswiel wordt snel de exacte frequentie ingesteld.

 

Het zichtbare frequentiegebied in de panadapter kan traploos worden ingesteld tot een maximum van 14 MHz of tot 15 kHz worden beperkt. Het is dus mogelijk om in één panadapter meerdere amateurbanden te monitoren. U kunt bovendien 2 (FLEX-6400), 4 (FLEX-6500/6600) of 8 (Flex6700 [R]) deelontvangers gelijktijdig beluisteren. Deze zgn. “slice receivers” kunt u naar believen in- of uitschakelen.

SmartSDR

De 4e generatie SDR’s van FlexRadio Systems zijn echte plug&play apparaten. Er zijn geen drivers nodig en er is geen speciale kennis nodig om de software te installeren en te gebruiken. Deze generatie SDR is bedoeld voor elke radioamateur, niet alleen voor experimenteerders of computernerds.