Met de FLEX-6000 Signature serie schrijft FlexRadio Systems opnieuw geschiedenis!

Flex-6400M

Deze 4e generatie Software Defined Radio onderscheidt zich van eerdere generaties door Directe Digitale signaalverwerking. De digitalisering van het  spectrum begint direct aan de antenne-ingang. De RX werkt zonder analoge mixers en roofing- of andere (kristal)filters. Het resultaat is een ontvanger met superieure eigenschappen.

Bij analoge ontvangers ontstaan door veelvuldig mixen en filteren vervormingen die ten koste gaan van de ontvangereigenschappen.

De grote rekenkracht in de SDR zorgt er voor dat de beruchte latency tot het verleden behoort. Snelle CW in QSK is geen enkel probleem meer.

Waarom moet u kiezen voor een SDR van FlexRadio Systems?

Omdat FlexRadio Systems meer dan 10 jaar geleden de SDR-technologie introduceerde in de amateurradio wereld. Zij waren de pioniers van het eerste uur. De opgedane kennis en ervaring heeft FlexRadio Systems blijvend een enorme voorsprong gegeven.

Radio’s en de daarbij behorende software van FlexRadio Systems worden ook toegepast door overheden en andere professionele gebruikers. Dit levert veel “spin off” op voor de amateursector.

FlexRadio Systems beschikt over een Europees service-center. FlexRadio wordt in de Benelux vertegenwoordigd door ParmaCom. Wij staan u met raad en daad terzijde om het maximale uit uw SDR te halen.

Een hardnekkig misverstand is de hoge prijs die er voor een radio uit de 6000 serie zou moeten worden betaald.

Een FLEXradio is echter veel goedkoper dan conventionele radio’s waarvan de mogelijkheden niet in de schaduw kunnen staan van die van de 4e generatie FlexRadio’s!

Waarom zou u overigens investeren in oude, achterhaalde, technieken?

Eigenschappen

 • Volledig digitale RX/TX door gebruikmaking van DDC/DUC1 techniek met een bemonsteringsfrequentie van 246 (RX) resp. 491 MHz (TX).
 • Frequentiebereik 30 kHz – 77 MHz.2
 • Op 160 – 6m 100 Watt uitgangsvermogen.
 • Op alle RX frequenties, dus ook op 2200m, 635m en 2m3 is HF beschikbaar met een regelbaar vermogen van 0 – 10 dBm.
 • <10 ms latency voor CW – QSK.
 • Verbinding over ethernet of LAN/WLAN/WAN.
 • Geïntegreerde automatische antenne tuner (ATU) die van 5 – 500 Ω kan aanpassen. (160 en 6m: 16,7 – 150 Ω).
 • 2(FLEX-6400), 4 (FLEX-6500/6600) of 8 (FLEX-6700 en FLEX-6700R) ontvangers.
 • Stabiliteit van 0,5 ppm voor de FLEX 6400, 6500 en 0,02 ppm voor de FLEX-6700. Een GPSDO is als optie verkrijgbaar.
  De stabiliteit wordt dan 5×10-12 over 24 uur. Tevens is er voorzien in een ingang voor een externe 10 MHz referentie bron.

De FLEX-6000 serie definieert de 4e generatie SDR. Het concept van hard- en software is uniek in de wereld. Doordat de gecompliceerde signaalbewerking nu direct in de SDR plaatsvindt, worden er minder eisen aan de te gebruiken PC gesteld. De PC is gedegradeerd tot gebruikersinterface. Inherent aan de nieuwe hard- en software (SmartSDR) is de mogelijkheid de radio via een thuisnetwerk of het Internet te besturen.

De Flex-6000-serie is te bedienen met smartphones, tablets en de gebruikelijke PC’s. SmartSDR beschikt over cross platform mogelijkheden en kan via API communiceren met andere programma’s en hardware.

De 4e generatie SDR’s van FlexRadio Systems zijn echt plug&play apparaten. Er zijn geen drivers nodig en er is geen speciale kennis nodig om de software te installeren en te gebruiken. Deze generatie SDR is bedoeld voor elke radioamateur, niet alleen voor experimenteerders of computernerds.

logosmartsdr

De besturing van de hardware vindt plaats met SmartSDR. De software is gebaseerd op 7 jaar ervaring die met PowerSDR werd opgedaan. SmartSDR is echter vanaf de eerste regel opnieuw gecodeerd.

De nadruk van de grafische interface (GUI) ligt op gebruikersgemak en intuïtieve bediening. Alleen de GUI draait op uw PC, de besturingssoftware is in de radio gebouwd. Uw PC kan dus aan modale eisen voldoen.

De bediening van SmartSDR heeft de intentie alléén de noodzakelijke elementen te tonen en zo intuïtief mogelijk te zijn. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de weergave van meerdere ontvangers op hetzelfde scherm. Zo liggen bijvoorbeeld de bandkeuzeknoppen onder de knop “Band”.

NB, NR en ANF zijn gerangschikt onder de knop “DSP”. De LF instellingen zijn met een klik op het luidsprekersymbool bereikbaar. De frequentie-afstemming met de muis of het touchpad is nog eenvoudiger geworden.  Het ontvangstvenster kan snel over het spectrum worden verschoven. Met het muiswiel wordt snel de exacte frequentie ingesteld.

Het zichtbare frequentiegebied in de panadapter kan traploos worden ingesteld tot een maximum van 7 (FLEX-6400) of 14 MHz of tot 15 kHz worden beperkt. Het is dus mogelijk om in één panadapter meerdere amateurbanden te monitoren. U kunt bovendien 2 (FLEX-6400), 4 (FLEX-6500/6600) of 8 (Flex6700 [R]) deelontvangers gelijktijdig beluisteren. Deze zgn. “slice receivers” kunt u naar believen in- of uitschakelen.