p5rn7vb

Overweeg te registreren
gast

Inloggen Registreren

Registreren | Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken

— Forum bereik —

  

— Match —

   

— Forumopties —

   

Wildcard gebruik:
*  komt overeen met een willekeurig aantal tekens    %  komt overeen met precies een karakter

Minimum lengte zoekwoord is 4 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens

Onderwerp RSS
FLdigi
12 mei 2011
20:26
pa0mjk
New Member
Forumberichten: 0
Lid sinds:
8 december 2009
Offline

Fldigi 3.20.28 werkend op een FLEX-1500 (PowerSDR v2.0.16) onder VISTA (32) en vrijwel zeker ook onder WINDOWS XP (was OK bij PowerSDR v2.0.8).

 Door: Martin J. Köppen   PA0MJK

 Indien je met deze combinaties in digimodes zou willen werken lees dan mijn ervaringen en doe het volgende:

Download de laatste versie van Fldigi (ik had versie 3.20.28). Dat programma is vrij op te halen op een aantal plaatsen als bijv. (http://www.w1hkj.com/download.html)

Set-up en configuratiegegevens volgen verderop.

Probeer de laatste versie van vspMgr van K5FR te downloaden. Die is ook vrij en heb je nodig om virtuele (= schijnbare) poorten te maken. Het kan zijn dat je hen om vrije toezending moet verzoeken via een e-mail waarin je vertelt welke roepletters je hebt.

Mijn versie is 1.0.1.017 en die vond ik via Google: (http://k5fr.com/ddutilwiki/ind…..VSPManager)

Pak dat programma uit en kies 2 poortparen.

De nummers moeten altijd hoger liggen dan een mogelijke fysieke (= bestaande /zichtbare) seriële poort in je systeem en die vind je door links in schermpje physical port aan te klikken.

Omdat het antwoord hier COM4 is koos ik voor: COM5&15 en COM6&16.

Het blijkt dat programma’s als WSJT en WSPR wat problemen kunnen ondervinden met deze keuze en vragen om andere poort nummers. In WSPR blijkt het hoogste nummer COM15 te mogen zijn.

Het is misschien allemaal wat vreemd en even zoeken, maar het lukte mij ook.

Als het eenmaal op je pc zit wordt het automatisch gevonden door een programma als bijv. PowerSDR (v.2.0.16)

Naast poorten heb je ook kabels nodig. Hier zijn dat Virtuele Audio Cables, dus je kunt ze niet vastpakken ….

Besluit daarom tot de aankoop van de volledige softwareversie VAC v4.10 full op     (http://software.muzychenko.net…..g/vac/html)  bijvoorbeeld te betalen via een Creditcard.

Ik betaalde hiervoor 27.83 Euro in midden augustus 2010.

Ze zenden gebruikelijk altijd de laatste versie, maar bij betalingsbevestiging staat dat je nu een licentie hebt voor alle versies (ouder en jonger) en ze vertellen precies hoe je die kunt downloaden (nl. door simpelweg het URL adres te wijzigen….)

Ik adviseer dus niet te gaan testen met de probeerversie VAC v4.10, die blijkbaar ook nog een soort reclametekst kan bevatten en mee uitgezonden wordt in PowerSDR.

Het blijkt dat voor de PowerSDR toepassingen de oudere volledige (=full) versie  

VAC v4.09 full het meest stabiel werkt en hierboven gaf ik aan hoe je die kunt bemachtigen. Gebruik die versie.

 Voor het vervolg ga ik er van uit dat PowerSDR v2.0.16 normaal geïnstalleerd is en kan werken voor bijv. SSB. We gaan dus verder met de hulpprogramma’s en proberen VAC v4.09 full aan de praat te krijgen. Dat is eigenlijk niet meer dan het volgen van de instructies die leiden tot de aanmaak van een Control Panel dat eventueel bereikbaar is vanaf een icoon op het bureaublad van je pc. 

Open dus het VAC controle programma Control Panel en configureer VAC.

Linksboven kies je voor 2 cables. De rest van de settings laat je onaangeroerd.

Klik een keer op de Set en Restart toetsen.

Hieronder de keuzes voor de VAC parameters:

SR  22050 … 48000 B

PS        8 … 16

NC      1 … 2

Max inst    20 Ms per

int   7 Stream

fmt  "Cable Range”
Volume control    (niet aangevinkt)

Connected source lines   “line“ Clock corr %                   100.000

 Als je nu nog een keer op de Restart toets drukt dan zie je Cable 1 en Cable 2 verschijnen in het lage gedeelte van het Virtual Audio Cable Panel.

Vaak komt die tekst al eerder tevoorschijn.

Nu is het “VAC werk” hier klaar …. >> Exit en gaan we verder met PowerSDR v2.0.16.   START hoeft niet persé ingeschakeld te worden.

Ga in PowerSDR v.2.0.16 >> setup >> CAT Control >> COM538400none81 … hierna:  Enable CAT.

PTT Control >> COM6 … kies RTS … hier na : Enable PTT. Kies: ID als PowerSDR

Rest niet aangevinkt. Getallen: DIGL/DIGU zijn bij mij 2125. Eruit via Apply en OK Ga bijv. via (-) rechtsboven naar Fldigi >> Configure >> Operator en vul die gegevens in indien dat hiervoor nog niet gedaan was. Blijf in Fldigi >> Configure >> Rig Control >> RigCAT:   Vink aan: Use RigCAT en bij: Rig Description File kies voor PowerSDR.xml Deze file PowerSDR.xml is te downloaden van de fldigi xml files in:  (http://w1hkj.com/xmlarchives.html

Die file bestaat echt. Kies dus niet voor een willekeurige als bijv. TS-2000. Tevens nog invullen: COM15Baud rate: 38400 … vink aan: RTS/CTS flow control …. retries: 3write delay: 25Retry interval: 50 … de andere niet aangevinkt >> Initialize >> Save >> Close

Blijf in Fldigi >> Configure >> Rig Control >> Hardware PTT Check …           

Vink aan: Use separate serial port PTT   verder: Device: COM16 en vink aan: 

Use RTS >> Initialize >> Save >> Close

Nu mag je communicatie verwachten tussen PowerSDR en Fldigi …. bijv. de frequentie moet meelopen, waterval komt nog wel.

Indien dat niet het geval is, sluit dan Fldigi af (vergeet niet de data te saven onder Save Config onderaan in Configure) en restart.

Als zelfs dit nog niet werkt, controleer dan alle voorgaande gegevens en instellingen nog een keer. Sluit daartoe programma’s af …. start de pc en beide programma’s opnieuw op en controleer de communicatie en TX/RX control.

We zijn er nu nog niet. In Fldigi >> Configure >> Sound Card  >> Audio >>  Devices … vink aan: Port Audio en kies bij Capture: Line 2 (Virtual Audio Cable)  en bij Playback: Line 1(Virtual Audio Cable) … Verder niets aanvinken … Eruit via: SAVE en OK 

Nu retour naar PowerSDR >> Setup >> Audio >> VAC … kies Driver: MME …       Input: Line 1 (Virtual Audio Cable)Output: Line 2 (Virtual Audio Cable) … vink aan: Auto Enable (Enable for Digital Modes, Disable for all others) … verder vink aan: Stereo  en Allow PTT to override/bypass VAC for phone  Verder: Buffer Size: 512Sample Rate: 48000RX  -20TX –1Latency(ms) 120 … rest is niet aangevinkt.

Eruit via Apply en OK.

Algemeen:

Kies voor modes DIGL en DIGU zowel in PowerSDR als in Fldigi.

De waterval zal nu wel lopen. De frequentie, DIGU en filter 2-3 worden vermeld in de balk.

Belangrijk: voor BPSK31/hoger is dat altijd DIGU en niet USB. Anders werkt het niet.

Hiervoor beschreven installatie procedure vindt z’n oorsprong in een artikel dat ik vond in HPSDRwiki, maar ik heb hier andere software toegepast (bijv. vspMgr i.p.v. COM0COM) en de rest van de software is ook meer recent.

Inmiddels is PowerSDR v2.0.16 er dus en die blijkt nogal af te wijken van de voorgaande beta versie’s en biedt vooral voor de FLEX-1500 voordelen. Ik moet dat nog wat gaan ontdekken ….

Het hierboven beschreven systeem werkte OK voor mij onder versie 2.0.8 en de nieuwe versie 2.0.16 en is geprobeerd op een notebook Medion MD 98300 dat draait onder VISTA 32 SP2 met een AMD dual-core processor en 2GB ram.  Ook had ik deze installatie met versie 2.0.8 gedaan op een oude desktop (DELL GX280 2.8 GHz met XP Prof. + SP3) en dat loopt ook. Ik verwacht dus dat het ook goed zal gaan met versie 2.0.16, maar dat heb ik nog niet getest omdat het enige ombouw kost in mijn computerkast waarin zich mijn complete amateur-station bevindt.

Mij valt op dat bij versie 2.0.8, in combinatie met mijn Notebook, PSK31 meer leesfouten maakte dan in de nieuwe versie 2.0.16. Ik verwacht dus ook veel goeds van het hier wat snellere XP Prof, maar dat is niet getest.

Mogelijk worstelt U al een poos om het passend en werkend te krijgen in een CAT situatie voor een FLEX-1500 en geven mijn ervaringen wat nieuwe informatie.

Anderzijds verzoek ik U vriendelijk ook eens wat te vertellen over de bij U geslaagde experimenten.  Ger, PA0AER geeft daartoe graag ruimte op zijn site. 

Inmiddels heb ik wat IMD (3e orde) metingen gedaan aan het uitgangssignaal van de FLEX-1500. Die mogelijkheid heb ik, want ik beschik over de KF6VSG PSK meter die rechtstreeks aan de uitgangsplug van een RTX kan meten.

Eigenlijk zou iedere BPSK gebruiker over dat handige apparaat moeten beschikken.

Kijk maar eens op:  ( http://www.ssiserver.com/info/pskmeter/)

Als iemand daar een ander idee over heeft dan wil ik daar graag over discussiëren, maar dan verwacht ik op een juiste wijze gemeten getallen m.b.v. een idle signaal en over een langere periode (1-2 minuten).

Ik verwachtte, voordat ik ook maar iets gemeten had, dat in analogie met de gemiddelde 100 W basis-transceiver, die afhankelijk van de uitvoering 25-40 W, bij tenminste –25dB derde orde IMD, kan maken, de FLEX-1500 gezien mag worden als een hooguit 1.5-2.5 W BPSK transceiver en het zeker geen 5 W type is.

Mijn resultaten zijn inmiddels bekend en de curves bevestigen dit.

Ik heb gemeten op de 9 typische BPSK-31 frequenties tussen 160 en 10 meter.

Ik geef nu het resultaat als vuistregel voor digimodes….

 De FLEX-1500 is (m.i.) geschikt om gebruikt te worden tot ongeveer de halve vermogenswaarde, dus tussen 2 – 2.5 W en zeker niet op 5 W.

Minder vermogen is ook weer niet nodig want dan neemt de IMD toch weer toe.

Dat is de conclusie van de “badkuip” IMD curves op 9 meetfrequenties.

Dus bespaar ons een hoop gesplatter om toch zo nodig met 5 W te willen werken ….. als dat al zou lukken.

 Zo heb ik in Internet gezien dat de FLEX-1500 ook in WSPR 2.10  ( http://www.physics.princeton.e…..lsar/k1jt/ ) wordt toegepast op het maximale uitgangsniveau van 5 W. Hoewel lineariteit (d3/5 – IMD) hier wat minder van  belang is lijkt mij de temperatuurhuishouding van het doosje nou niet erg geschikt om over 2 minuten perioden 5 W (37dBm) output te leveren. Mijn ervaringen met 1 W (30dBm) op 10 MHz zijn uitstekend en ik sta bij diverse Amerikanen in het log.

Daarbij pas ik eenvoudige achtertuin antennes toe zoals ik die beschreven heb in het december 2009 nummer van Electron (Technische Notities van PA0MJK)     

Ik heb het voorgaande geschreven om anderen wat op weg te helpen met hun nieuwe “speeltje” de FLEX-1500 die door de tijd steeds slimmer wordt door de toepassing van  nieuwe software waaraan we samen mogen meewerken. Dat vind ik het mooie aan dit project.

Positieve- en aanvullende opmerkingen zijn welkom op mijn e-mail adres:        pa0mjk@planet.nl

73 de Martin J. Köppen (PA0MJK) in JO21ut.

p5rn7vb
30 mei 2011
12:15
on3lim
New Member
Forumberichten: 0
Lid sinds:
25 mei 2011
Offline

Hoi,

Ik heb de handelingen gevolgd hoe dat deze zijn beschreven. Werkt perfect!!.

Ik heb HRD ook volledig in werking maar moet zeggen dat er een hoog cpu gebruik is.

Ik ben door deze ergenis overgestapt naar het programma airlink_express versie 2.3.2.531 te downloaden op http://www.airlinkexpress.org/index.html

Moet zeggen dat dit wel een goed programma is en dat het gebaseerd is op Digipan.

De DSP-eniging wat Airlink_Express gebruikt is van JE3HHT deze wordt ook gebruikt is de programma’s van Logger32 N1MM.

Conclussie ben zeer tevreden met mijn flex-1500 ik gebruikte altijd de ft-817ND voor digimoden en moet zeggen nu dat ik de flex gebruik gaat er een nieuwe wereld voor mij open.

Hij filtert de digitale signalen zo eruit echt in een woord ”ongelooflijk”.

Alvast bedankt Martin PA0MJK voor de handleiding die je hier hebt gepresenteerd, voor mij werkt het uit de kunst!!

’73  ON3LIM  (Brian)

p5rn7vb
Forum tijdzone: UTC 1

Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 32

Nu on-line:
1 Gast(en)

Nu op deze pagina:
1 Gast(en)

Top-schrijvers:

PA0AER: 10

pa0bie: 8

Gert: 4

PH0PPL - Peter: 4

Pd2HE: 4

Roy - PD0RK: 3

PD0HHG: 3

on4amg: 3

pa0wmr: 3

PA3EG: 2

Gebruikers statistieken:

Gasten: 0

Leden: 204

Moderators: 0

Beheerders: 1

Forum stat.:

Groepen: 1

Forums: 15

Onderwerpen: 39

Berichten: 83

Nieuwste leden: pa3eka, Digikees, PD1MVO, hgrood, Piet Swinkels, Wim-PE2WB, Stien, Tony PA3GWO, PA3FRI, H. Koekoek

Administratoren: admin (9)